Waarom macrobiotiek?

Heilzame manier van leven en eten

“Laat voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn voedsel.” Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde, wist al hoe belangrijk voeding is.

Voedsel kan je gezond maken, maar voedsel kan je ook ziek maken.

Gezond eten brengt evenwicht. Niet alleen in je lichaam, maar ook in je geest en in het milieu. Vegetarisme komt vaak voort uit ethische motieven, tegen het dierenleed. Macrobiotiek is een energetisch dieet waar yin en yang lichaam en geest in balans houden. Volle granen zijn het meest evenwichtige voedingsproduct, en dus de basis in de macrobiotiek. Daarnaast spelen groenten een hoofdrol. Er wordt vooral gewerkt met bonen, linzen, peulvruchten of vleesvervangers als tofoe, seitan en tempé. Vlees en vis kunnen, indien evenwichtig  geteeld en bereid.

Ook duurzaamheid en bio zijn uiterst belangrijk. Geen pesticiden, geen geraffineerde suikers en de groenten verwerken van wortel tot loof. In de macrobiotiek werk je zoveel mogelijk met lokale producten van het seizoen.

Het is merkwaardig wat er allemaal in scholen, rust- en ziekenhuizen geserveerd wordt. Voor Herr Seele is macrobiotiek haast een religie. Thuis volgt hij de regels rigide, maar het halfgare brein van de kunstenaar staat zeker open voor flexibiliteit. Hij zal niet klagen wanneer hij ergens wat stoofvlees of choucroute garnie voorgeschoteld krijgt. Maar liefst niet dagelijks.


Basisprincipes


- Yin en yang in evenwicht: pas je voeding aan aan je persoonlijke behoeften

- Volwaardig, onbewerkt

- Samengestelde koolhydraten (volle rijst

- Biologisch

- Geen gerffineerde suikers

- Koken op het ritme van de seizoenen

- koken met kleur: elke kleur groente vertegenwoordigt een ander vitamine- en mineralengehalte.

- Lokaal